Ελαιόλαδο

Χιλιάδες χρόνια τώρα το ελαιόλαδο χρησιμοποιείται ως βασικό στοιχείο της μεσογειακής διατροφής, για την παρασκευή καλλυντικών αλλά και σαν καύσιμη ύλη στο λυχνάρι και στο καντήλι.

Από την αρχαιότητα είχε αναγνωριστεί η πολύτιμη αξία του ελαιόλαδου. Ο ίδιος ο Όμηρος το είχε αποκαλέσει “υγρό χρυσάφι” ενώ κάποιοι από τους μεγαλύτερους γιατρούς της αρχαιότητας, όπως ο Ιπποκράτης, ο Γαληνός και ο Διοσκουρίδης είχαν αναφερθεί στις ευεργετικές ιδιότητες του ελαιολάδου για την υγεία.

Επιστημονικές μελέτες απέδειξαν τη θετική επίδραση του ελαιολάδου στην υγεία και συγκεκριμένα πως η υγεία των κατοίκων της Κρήτης, που παραδοσιακά κατανάλωναν μεγαλύτερες ποσότητες ελαιολάδου, ήταν καλύτερη σε σχέση με τους πληθυσμούς άλλων χωρών που συμμετείχαν στην έρευνα.

Στις περισσότερες περιοχές της Κρήτης το ελαιόλαδο που παράγεται είναι ΕΞΤΡΑ ΠΑΡΘΕΝΟ, δηλαδή με οξύτητα από 0,1 έως 0,8, με απαλό άρωμα, γεύση νωπού φρούτου και με πολύτιμα για την υγεία συστατικά και βιταμίνες.